Szaszłyki z kurczakiem, papryką i ananasem

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • ananasy z puszki
  • czerwona papryka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka ziołowej przyprawy do kurczaka
  • łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • łyżeczka przyprawy gyros
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta chili
  • szczypta soli i pieprzu
  • ząbek czosnku
+ patyczki do szaszłyków

Przygotowanie

Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Przygotować marynatę: wszystkie przyprawy wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oliwą z oliwek. Zamarynować mięso i odstawić na godzinę do lodówki. Paprykę i ananasa również pokroić w kostkę.

Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie. Nadziewać na nie na przemian paprykę, kurczaka i ananasa. Grillować po kilka minut z każdej strony lub wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 20 minut.


Komentarze