Torcik wielkanocny baranek

Składniki :

BISZKOPT

  • 6 jajek 
  • 0,5 szklanki cukru kryształu 
  • 0,5 szklanki cukru pudru 
  • szklanka mąki 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 

MASA ŚMIETANOWO -KOKOSOWA 

  • 400 ml śmietany 30%
  • 250 g serk mascarpone 
  • 0,5 szklanki cukru pudru 
  • likier kokosowy 

DEKORACJA 

  • białe pianki marshmallow 
  • różowy cukier dekoracyjny
  • czarny /brązowy pisak czekoladowy /cukrowy
  • różowy cukierek

Przygotowanie 

Żółtka utrzeć z cukrem kryształem na puszystą  masę, dodać cukier puder. Białka ubić i dodać do żółtek, potem wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem tortownicy. Piec przez 30 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzony biszkopt przekroić na pół i nasączyć likierem kokosowym. 
Ubić schłodzoną śmietanę. Dodać mascarpone, cukier puder i 3 łyżki likieru. Wymieszać. Połowę kremu wyłożyć na nasączony biszkopt, przykryć drugą częścią ciasta. Posmarować kremem wierzch i boki tortu. 
Ciasto ozdobić białymi piankami, dwie z nich posmarować lukrem (woda +cukier puder) i przykleić do nich różowy cukier. Pisakiem narysować oczy i nos. Na środku umieścić różowy cukierek.





Komentarze