Wielkanocne babeczki zajączki

                

Składniki:

CIASTO 

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 
  • 0,5 szklanki oleju 
  • szklanka mleka 
  • jajko

MASA 

  • 200 ml śmietany 30%
  • 125 g serka mascarpone 
  • 3 łyżki likieru kokosowego 
  • 1/4 szklanki cukru pudru 

DEKORACJA 

  • wiórki kokosowe 
  • białe pianki marshmallow 
  • różowy cukier dekoracyjny 
  • lukier (woda +cukier puder) 

Przygotowanie 

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować do połączenia składników. Gotowe ciasto nakładać za pomocą gałki do lodów lub łyżki do papierowych papilotek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 20 minut. Upieczone babeczki odwrócić do góry nogami, aby nie opadły. 
Czas studzenia wykorzystać na przygotowanie kremu. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone, likier i cukier. Wszystko krótko zmiksować. Gotową masę przełożyć do szprycy i wyciskać na wystudzone babeczki. Całość posypać wiórkami kokosowymi. 
Pianki przekrawać nożyczkami po przekątnej na pół. Powstałe uszy z wewnętrznej strony posmarować wcześniej przygotowanym lukrem i przyklejać do nich różowy cukier. Formować na górze babeczek, dociskając lekko do masy.




Komentarze