Mazurek czekoladowy z kajmakiem

Składniki:

KRUCHY SPÓD:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 150 g margaryny
  • jajko

KREM CZEKOLADOWY:

  • 100 g margaryny
  • 3/4 szklanki mleka
  • 30 g budyniu waniliowego
  • łyżka kakao
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki pokrojonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady

DEKORACJA:

  • 200 g masy kajmakowej
  • tarta gorzka czekolada
  • obrane pełne migdały

Przygotowanie:

KRUCHY SPÓD:

Wszystkie składniki na kruchy spód wrzucić do miski i zagnieść lub zmiksować do uzyskania zwartej konsystencji. Formę do pieczenia wysmarować margaryną, a następne wylepić rozwałkowanym ciastem. Spód ciasta ponakłuwać widelcem. Aby spód nie wyrósł można dodatkowo wyłożyć go papierem do pieczenia i zasypać surową fasolą lub ryżem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i piec jeszcze przez 20 minut.

KREM CZEKOLADOWY:

Budyń rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Pozostałą część zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony budyń i gotować do pojawienia się bąbelków. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia.

Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać po łyżce zimny budyń oraz łyżkę kakao. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodać posiekane orzechy laskowe, czekoladę oraz skórkę pomarańczową. Wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na czekoladowy spód mazurka.

DEKORACJA:

Krem czekoladowy przykryć warstwą masy kajmakowej. Pełne migdały zalać wrzątkiem i pozostawić na chwilę. Obrać ze skórek i udekorować brzegi mazurka. Na środek wysypać tarta gorzką czekoladę.


Komentarze