Bagietki z masłem czosnkowym

Składniki:

BAGIETKI

  • szklanka mleka
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • szklanka letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki pszennej

MASŁO CZOSNKOWE

  • 100 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • pieprz
+ pokrojony na kawałki ser mozarella

Przygotowanie:

BAGIETKI

Mleko zagotować na małym ogniu. Dodać masło i cukier. Wymieszać do rozpuszczenia. Dodać wodę i drożdże. Ponownie wymieszać. Na koniec dodać sól i szklankę mąki. Wymieszać. Stopniowo dodawać kolejne partie mąki ciągle mieszając. Miskę nasmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (minimum 1 godzina). 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 6 równych części. Uformować bagietki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponacinać i odstawić do wyrośnięcia jeszcze na 40 minut.

Wyrośnięte bagietki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni. Piekarnik spryskać wodą i piec bagietki przez 10 minut. 

Upieczone bagietki naciąć. Nacięcia uzupełnić masłem czosnkowym i kawałkami mozarelli. Piec ponownie przez 10 minut w temperaturze 190 stopni. Ponownie spryskać wodą.

MASŁO CZOSNKOWE

Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem i pieprzem.



Komentarze