Tarta z gruszkami i kremem budyniowym

Składniki:


CIASTO

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki zimnego masła
  • kilka łyżek bardzo zimnej wody

KREM BUDYNIOWY

  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mleka
  • jajko
  • laska wanilii

GRUSZKI W PRZYPRAWACH

  • 2 gruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie

Z mąki, cukru, soli i masła ugnieść kruche ciasto. Dodać tyle zimnej wody tyle, by powstała gładka kula. Ciastem wykleić formę do tarty i wstawić do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzać do temp. 220 stopni C. Zimne ciasto wyjąć z lodówki i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika na 15 minut, wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Cukier, mąkę, sól wsypać do garnka o grubym dnie. Dodać ziarenka z laski wanilii i powoli wlewać mleko, ciągle mieszając. Podgrzewać na średnim ogniu, aż masa zacznie parować i zgęstnieje. Dodać jajko i gotować jeszcze kilka minut. Krem przelać do płaskiej formy, przykryć folią i ostudzić. Chłodną masę ułożyć na spodzie tarty i wygładzić łyżką. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.

Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na połówki. Skropić cytryną. Wymieszać z cynamonem i gałką muszkatołową. Chwilę gotować. Następnie wyłożyć je na tarcie i całość w piekarniku podpiec jeszcze 5 minut.


Komentarze