Składniki:
BISZKOPTY:
- 12 jajek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM:
- 0,5 kg serka mascarpone
- 600 ml śmietany 30%
- łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 śmietanfix
DODATKI:
- woda, sok z cytryny na poncz
- barwniki spożywcze
- 2 galaretki
- dowolne owoce
- ozdoby cukrowe lub masa cukrowa
Przygotowanie:
BISZKOPTY
Z podanego przepisu upiec 2 biszkopty.
Żółtka utrzeć z cukrem kryształem na puszystą masę, dodać cukier puder. Białka ubić i dodać do żółtek, następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać i wylać do wysmarowanej masłem tortownicy ( średnica około 28 cm). Piec około 30 minut w temp. 160-170 stopni. Wystudzone biszkopty przekroić na pół i ułożyć na kawałkach papieru do pieczenia
Galaretkę rozpuścić w ok. 400 ml gorącej wody. Formę o podobnej średnicy do średnicy tortu wyłożyć folią spożywczą i ułożyć w niej owoce. Następnie zalać galaretką i odstawić do stężenia.
KREM
Śmietanę 30% ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone, cukier wanilinowy i cukier puder wymieszany ze śmietanfixem.
SKŁADANIE TORTU
Pierwszy spód ułożyć na paterze i nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny (i opcjonalnie cukrem). Nałożyć cienką warstwę kremu, następnie krążek galaretki z owocami i kolejną cienką warstwę kremu. Czynność powtarzać z pozostałymi spodami.
Cały tort pokryć cienką warstwą kremu. Tort wstawić do schłodzenia do lodówki na ok. 40 minut.
Po tym czasie nałożyć drugą warstwę kremu.
Pozostałą część kremu zafarbować barwnikami spożywczymi (u mnie czerwony i niebieski). Kolorowe kremy przełożyć do worków cukierniczych i udekorować wierzch oraz brzegi tortu. Na koniec umieścić ozdoby wykonane z masy cukrowej.
Komentarze
Prześlij komentarz