Pampuchy z sosem malinowym


Składniki:

PAMPUCHY

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół łyżeczki soli

SOS MALINOWY

  • 200 g malin
  • opakowanie dużego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie

PAMPUCHY

Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże wymieszane z cukrem, żółtka, ekstrakt waniliowy, sól, olej. Mleko podgrzać i dodać do wszystkich składników. Całość wymieszać łyżką. Ciasto wyrabiać 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Szklanką powycinać koła. Gotować na parze przez około 10-15 minut.

SOS MALINOWY

Maliny zblendować z jogurtem naturalnym. Dodać cukier i wymieszać. Ugotowane kluski polać sosem.



Komentarze