Składniki:
PAMPUCHY
- 3 szklanki mąki pszennej
- szklanka mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- pół łyżeczki soli
SOS MALINOWY
- 200 g malin
- opakowanie dużego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie
PAMPUCHY
Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże wymieszane z cukrem, żółtka, ekstrakt waniliowy, sól, olej. Mleko podgrzać i dodać do wszystkich składników. Całość wymieszać łyżką. Ciasto wyrabiać 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Szklanką powycinać koła. Gotować na parze przez około 10-15 minut.
SOS MALINOWY
Maliny zblendować z jogurtem naturalnym. Dodać cukier i wymieszać. Ugotowane kluski polać sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz