Składniki:
ROZCZYN
- 14 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- odrobina ciepłej wody
BABECZKI
- 350 g mąki
- 60 g cukru pudru
- 50 g masła
- 5 kropli aromatu waniliowego
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- szczypta soli
NADZIENIE BUDYNIOWE
- opakowanie budyniu waniliowego
- 400 ml mleka
KRUSZONKA
- 50 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
+ jajko
Przygotowanie:
ROZCZYN
Drożdże i cukier zalać odrobiną ciepłej wody, tak by pokryła ich powierzchnię. Wymieszać.
BABECZKI
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Mleko podgrzać. Mąkę wymieszać z rozczynem, cukrem pudrem, solą i aromatem waniliowym. Następnie dodać jajka i ciepłe mleko. Ciasto zagnieść do połączenia składników. Na koniec dodać masło i zagniatać jeszcze przez chwilę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
NADZIENIE BUDYNIOWE
Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką i krótko zagniatać. Z ciasta uformować wałek i podzielić go na 2 równe części. Każdą z części podzielić na 6 kawałków, a każdy z kawałków rozciągnąć palcami i na środku ułożyć łyżeczkę budyniu. Brzegi dokładnie ze sobą skleić. Tak przygotowane kulki umieścić w papilotkach sklejeniem do dołu. Całość przykryć ściereczką i odstawić na moment do wyrośnięcia.
KRUSZONKA
W misce wymieszać mąkę, cukier i masło. Zagnieść do uzyskania kruszonki. Babeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Formę z babeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec przez 25 minut. Upieczone babeczki odstawić do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz