Składniki:
CIASTO
- 200 g mąki pszennej
- 80 g cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 100 g masła
- 2 żółtka
- łyżka śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA
- 1 kg twarogu sernikowego
- 4 jajka
- 120 g masła
- 80 g cukru pudru
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- łyżka kakao
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki kardamonu
Przygotowanie
CIASTO
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść do uzyskania zwartej konsystencji. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki na 15 minut.
MASA SEROWA
Ser zmiksować z jajkami, masłem i cukrem pudrem. Masę podzielić na dwie równe części. Do pierwszej dodać skórkę pomarańczową i kakao, do drugiej cynamon i kardamon.
Formę do pieczenia wylepić 3/4 części ciasta. Pozostałą część (1/4) rozwałkować i wykleić z niej ciasteczka. Lekko posypać mąką. Następnie wylać masę serową z ze skórką i z cynamonem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec 30 minut. Po tym czasie na wierzch wyłożyć wcześniej przygotowane ciasteczka. Piec jeszcze przez 30-40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz