Składniki:
- 50 g margaryny lub masła,
- 2 szklanki mąki,
- 2 jaja,
- 3/4 szklanki cukru pudru (110 g),
- 4 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- drożdże w proszku (instant 7-8 g),
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników.
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, przyprawę do pierników i drożdże.W rondelku rozpuścić margarynę na wolnym ogniu. Następnie wlać miód i dodać sodę.
Wszystko wymieszać. Do masy wbić jajka i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Całą zawartość rondelka wlać do miski z suchymi składnikami. Całość miksować. Powstałe ciasto zagnieść i rozwałkować. Wykrawać pierniczki. Foremki zamaczać w mące.
Piec w temp. 160 stopni przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku. Udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, bakaliami i ozdobami cukrowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz