Składniki:
- 150 g biszkoptów Lady Fingers
- 200 g biszkoptów okrągłych
- szklanka zaparzonej kawy rozpuszczalnej
- kilka kropel aromatu amaretto
- 0,5 kg serka mascarpone
- 400 g śmietany 30 %
- łyżka żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- kakao
- 250 g malin
Przygotowanie
Kawę zaparzyć, dodać kilka kropel aromatu amaretto i odstawić do przestudzenia. Śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić do napęcznienia. Następnie wymieszać z łyżką śmietany i dodać do pozostałej ubitej śmietany i krótko miksować. Na koniec dodać serek mascarpone. Wymieszać.
Okrągłe biszkopty nasączać w kawie i układać z nich spód. Podłużnymi biszkoptami wyłożyć brzegi. Na spód nałożyć pierwszą warstwę kremu, kilka malin i posypać kakao. Następnie krem przykryć kolejną warstwą nasączonych okrągłych biszkoptów. Nałożyć kolejno krem, maliny i posypać kakao. Czynność powtarzać do momentu wyczerpania składników. Ostatnią warstwę kremu posypać kakao. Na samej górze wycisnąć różyczki z kremu, w każdą wbić malinę. Torcik wstawić do lodówki na minimum godzinę. Podawać przewiązany wstążką.
Komentarze
Prześlij komentarz