Składniki:
KANELBULLAR
- 550 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 80 g cukru
- pół łyżeczki soli
- 100 g masła
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cynamonu
NADZIENIE
- 100 g masła
- 100 g cukru kandyz
- łyżeczka cynamonu
LUKIER
- 50 g cukru pudru
- odrobina wody
Przygotowanie
KANELBULLAR
Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia.
Rozczyn: Drożdże pokruszyć, dodać 2 łyżeczki cukru i ciepłą wodę, tak by pokryła drożdże. Wymieszać. Na koniec dodać łyżeczkę mąki. Wymieszać ponownie, odstawić na 5 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, mleko, cukier, cynamon, rozczyn oraz przestudzone masło. Ciasto wyrabiać około 15 minut. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1,5 h).
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować cynamonowym nadzieniem. Następnie zwinąć i pokroić na plasterki. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec przez około 10 minut.
Przestudzone bułeczki polać domowym lukrem.
NADZIENIE
Masło roztopić, dodać cukier kandyz i cynamon. Wymieszać.
LUKIER
Cukier wymieszać z odrobiną wody do uzyskania jednolitej konsystencji.
Komentarze
Prześlij komentarz