Składniki:
CHLEB
- 500 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- łyżeczka soli
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 100 ml wody
- 60 g masła
PASTA CZOSNKOWA
- 150 g masła
- 3 ząbki czosnku
- 100 g tartego sera Cheddar
- garść natki pietruszki
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
CHLEB
Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć do szklanki, dodać 2 łyżeczki cukru i zalać ciepłą wodą, tak aby je pokryła. Wymieszać do rozpuszczenia. Dodać łyżeczkę mąki, wymieszać ponownie i odstawić na 5 minut do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić na wolnym ogniu. Mleko i wodę podgrzać. Mąkę z solą przesiać do miski. Dodać jajka, rozczyn, roztopione masło oraz podgrzaną wodę i mleko. Całość zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wyrabiać 15-20 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
PASTA CZOSNKOWA
Natkę pietruszki posiekać. Masło rozpuścić w garnuszku na niewielkim ogniu. Dodać natkę pietruszki, ser Cheddar, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Całość wymieszaćSKŁADANIE CHLEBA
Ciasto rozwałkować na prostokąt i podzielić na 6-8 mniejszych prostokątów. Każdy z prostokątów posmarować pastą czosnkową i ułożyć jeden na drugim. Następnie chleb pociąć na 6 części i ułożyć pionowo wyłożonej papierem do pieczenia keksówce. Wstawić do piekarnika nagranego do temperatury 180 stopni i piec przez 35 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz