- 500 g makaronu do lazanii
- 180 g zielonego pesto
- 400 ml mleka
- 40 g mąki
- 40 g masła
- szczypta soli
- parmezan
- świeża bazylia
Przygotowanie
Makaron do lazanii ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Do garnka wlać 300 ml mleka i podgrzać je z dodatkiem masła i soli. Pozostałe 100 ml mleka wymieszać w osobnym naczyniu z mąką. Dodać do gotującego się mleka i dokładnie wymieszać do momentu aż sos zgęstnieje. Do sosu dodać zielone pesto i wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Rozprowadzić 4 łyżki sosu na dnie, następnie płaty makaronu. Przekładać na zmianę makaron z sosem do momentu wyczerpania składników. Na sam koniec całość posypać parmezanem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez pół godziny.
Podawać ze świeżymi listkami bazylii.
Komentarze
Prześlij komentarz