Składniki:
CIASTO
- 3 jajka
- 70 g cukru
- 100 g mąki
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju rzepakowego
KREM
- opakowanie galaretki malinowej
- 200 ml wody
- 300 ml śmietany
- płatki czekoladowe
- 250 g malin
PONCZ
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka cukru
Przygotowanie
CIASTO
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodać do masy jajecznej. Następnie dodać olej i wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 20 minut.
KREM
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno. Łyżkę ubitej śmietany wymieszać z wystudzoną galaretką. Następnie powoli nalewać galaretkę do śmietany i miksować do połączenia składników. Dodać płatki czekoladowe. Wymieszać ponownie.
Z biszkoptu odciąć górną część, pozostawiając brzeg - ok. 2 cm. Wycięte ciasto pokruszyć i odłożyć do miski. Spód ciasta nasączyć ponczem, a następnie wyłożyć umytymi i osuszonymi malinami. Następnie nałożyć krem oraz obsypać pokruszonym ciastem. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz