Składniki:
- 70 g masła
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 krople esencji waniliowej
- 1,75 szklanki mąki
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,75 szklanki mleka
Przygotowanie
Mleko podgrzać. Masło roztopić w małym garnku i odstawić do wystudzenia. Jajka utrzeć z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać ciepłe mleko, masło i masę jajeczną. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 20 minut. Gofrownicę wysmarować olejem i rozgrzać. Ciasto nakładać chochlą i smażyć na złoty kolor. Udekorować ulubionymi dodatkami - u mnie: bita śmietana, maliny, banany i czekolada deserowa.
Komentarze
Prześlij komentarz