Składniki:
CHŁODNIK OGÓRKOWY
- 350 ml jogurtu greckiego/naturalnego
- 2 duże ogórki
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka szczypiorku
- szczypta soli
- 1,5 łyżki oliwy
- garść słonecznika
- kilka listków świeżej mięty
- 180 ml zimnej wody
BUŁECZKI Z SEREM FETA
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- łyżka proszku do pieczenia
- 150 g masła
- 5 łyżek oliwy
- 2 jajka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- opakowanie sera feta
- pęczek pietruszki
- łyżeczka pieprzu czarnego
Przygotowanie
CHŁODNIK OGÓRKOWY
Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać sól i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
Starte ogórki przełożyć do dużego garnka. Dodać jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek, ziarna słonecznika, wodę i oliwę. Wstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie podawać udekorowany szczypiorkiem, słonecznikiem i liśćmi mięty.
BUŁECZKI Z SEREM FETA
Natkę pietruszki drobno posiekać. Wymieszać z serem feta oraz pieprzem.
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać masło, 1 jajko, oliwę, jogurt. Wszystko wymieszać i wyrobić ciasto. Następnie wstawić do zamrażarki na pół godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na małe kule. Każdą rozpłaszczyć, nałożyć farsz i skleić.
Gotowe bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posmarować je roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz