Pierogi z jagodami


Składniki:

PIEROGI

  • 2 szklanki mąki,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka masła,
  • jajko,
  • szklanka gorącej wody,
  • 250 g jagód
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • jogurt naturalny

DEKORACJA

  • jagody
  • borówki
  • czekolada

Przygotowanie:

Na początek przesiać mąkę. Następnie dodać szczyptę soli. Do środka wbić jajo, dodać łyżeczkę masła, szklankę gorącej wody i zagniatać. Formować pierogi. Jagody opruszyć cukrem wanilinowym i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Pierogi gotować w osolonej, wrzącej wodzie do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Udekorować jogurtem naturalnym, owocami i kawałkami czekolady.

Komentarze