Składniki:
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 50 g mąki
- 2 łyżki kakao
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki tartych migdałów
- kilka truskawek
- Nutella
Przygotowanie
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem i kakao. Całość wymieszać i odstawić do wystudzenia. Formę o średnicy 16-18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki umyć i osuszyć. Pokroić na połówki. Orzechy posiekać na małe kawałki. Jajka ubić na sztywną, puszystą masę, stopniowo dodając cukier. Następnie do ubitej masy dodawać stopniowo mąkę i miksować na jak najmniejszych obrotach. Masę jajeczną połączyć z przestudzoną masą czekoladową. Masę przelać do formy. Piec w temperaturze 150 stopni przez 40 minut. Ciasto wyciągnąć z formy. Przestudzone udekorować Nutellą, truskawkami, orzechami włoskimi i tartymi migdałami.
Komentarze
Prześlij komentarz