Sernik na zimno


Składniki:

  • 120 g herbatników
  • 60 g masła
  • 1 kg sera na sernik
  • 5 łyżek cukru pudru
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 250 g borówek

Przygotowanie

Borówki umyć i osuszyć. Dno i brzegi tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Herbatniki pokruszyć i zblendować z miękkim masłem do uzyskania zwartej masy. Przełożyć do tortownicy i docisnąć do dna. Wstawić do lodówki na pół godziny.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i odstawić do przestudzenia. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem , aromatem waniliowym, cukrem wanilinowym. Do przestudzonej żelatyny dodać łyżkę sera i wymieszać. Całość wlać do masy serowej i zmiksować.

Do masy serowej dodać 2-3 garści borówek. Wymieszać i przełożyć do tortownicy. Wierzch wygładzić łyżką. Ciasto przykryć folią i wstawić do lodówki aby stężało. Gotowy sernik udekorować pozostałymi borówkami.



Komentarze