Składniki:
- 120 g herbatników
- 60 g masła
- 1 kg sera na sernik
- 5 łyżek cukru pudru
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 łyżki żelatyny
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 250 g borówek
Przygotowanie
Borówki umyć i osuszyć. Dno i brzegi tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki pokruszyć i zblendować z miękkim masłem do uzyskania zwartej masy. Przełożyć do tortownicy i docisnąć do dna. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i odstawić do przestudzenia. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem , aromatem waniliowym, cukrem wanilinowym. Do przestudzonej żelatyny dodać łyżkę sera i wymieszać. Całość wlać do masy serowej i zmiksować.
Do masy serowej dodać 2-3 garści borówek. Wymieszać i przełożyć do tortownicy. Wierzch wygładzić łyżką. Ciasto przykryć folią i wstawić do lodówki aby stężało. Gotowy sernik udekorować pozostałymi borówkami.
Komentarze
Prześlij komentarz