Składniki:
KRUCHY SPÓD
- 180 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 45 g cukru
- 120 g zimnego masła
- 4 żółtka
MASA MALINOWA
- galaretka malinowa
- 1,5 szklanki wody
- 300 g malin
KREM ŚMIETANKOWY
- 250 g śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
BEZA
- 4 białka
- 150 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie
KRUCHY SPÓD
Wszystkie składniki wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkować i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Piec przez 20 minut.
MASA MALINOWA
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody, przestudzić. Następnie dodać maliny i wymieszać. Gdy galaretka lekko stężeje wylać ją na kruchy spód i wstawić do lodówki.
KREM ŚMIETANKOWY
Śmietanę ubić na sztywną masę. Dodać mascarpone i cukier. Wymieszać i wyłożyć na galaretkę.
BEZA
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać po łyżce cukru, a na koniec mąki ziemniaczanej. Ubite białka wylać równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 140 stopni C i piec przez godzinę. Następnie uchylić drzwiczki piekarnika i bezę pozostawić jeszcze na 15 minut. Po wystudzeniu bezę wyłożyć na wierzch ciasta.
Komentarze
Prześlij komentarz