Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 50 g świeżych drożdży
- 50 ml mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 100 g masła
- 250 g jagód
Przygotowanie
Jagody umyć i osuszyć. Lekko posłodzić.
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże z łyżką cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wyrośnięte drożdże wymieszać z rozpuszczonym masłem i masą jajeczną. Dodać mąkę i wyrabiać przez około 8-10 minut.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie z ciasta uformować wałek i podzielić na 8 części.
Z każdej części utworzyć placek. Na środek nałożyć jagody i zgnieść brzegi formując jagodziankę. Bułeczki układać na blaszce sklejoną stroną do spodu. Blachę z jagodziankami odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 20 minut.
Gotowe jagodzianki udekorować lukrem lub cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz