Jagodzianki

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 ml mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 250 g jagód

Przygotowanie

Jagody umyć i osuszyć. Lekko posłodzić.

Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże z łyżką cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wyrośnięte drożdże wymieszać z rozpuszczonym masłem i masą jajeczną. Dodać mąkę i wyrabiać przez około 8-10 minut.

Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie z ciasta uformować wałek i podzielić na 8 części.

Z każdej części utworzyć placek. Na środek nałożyć jagody i zgnieść brzegi formując jagodziankę. Bułeczki układać na blaszce sklejoną stroną do spodu. Blachę z jagodziankami odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 20 minut.

Gotowe jagodzianki udekorować lukrem lub cukrem pudrem.

Komentarze