Składniki:
- 200 g ugotowanego makaronu penne
- papryka czerwona
- cukinia
- cebula
- 10 szt. pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka czosnku granulowanego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka mąki
- pół szklanki ziaren słonecznika
- 200 ml śmietany 30 %
- jajko
- 100 g sera żółtego
Przygotowanie:
Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. Wszystkie przyprawy wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, śmietaną i mąką. Paprykę, cukinię, cebulę i pomidorki koktajlowe pokroić na drobne kawałki. Powstały sos wymieszać z makaronem i pokrojonymi warzywami. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C i piec przez pół godziny. Gotową zapiekankę posypać tartym serem żółtym.
Komentarze
Prześlij komentarz