Składniki:
SPÓD CZEKOLADOWY:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 70 g masła
- 40 g mąki
- jajko
- pół łyżeczki sody
- 4 łyżki tartych migdałów
MASA SEROWA:
- 0,5 kg twarogu sernikowego
- 500 g sera Mascarpone
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 5 jajek + 2 żółtka
- 1/3 szklanki śmietany 30 %
- 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1/4 szklanki rodzynek
BEZA:
- 2 białka
- 80 g cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
DODATKOWO:
- dżem pomarańczowy
- orzechy włoskie
Przygotowanie
SPÓD CZEKOLADOWY:
Formę o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia.
Do miski wbić jajko i wymieszać z masą czekoladową. Następnie dodać wymieszaną z sodą oczyszczoną przesianą mąkę oraz mielone migdały. Wymieszać.
Gotowym ciastem wyłożyć spód tortownicy, ponakłuwać go widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na ok. 10 minut.
MASA SEROWA:
Twaróg sernikowy zmiksować na najniższych obrotach z serkiem mascarpone, mąką ziemniaczaną, cukrem i ekstraktem waniliowym do połączenia składników.
Następnie do masy dodawać po 1 jajku miksując przez chwilę na najniższych obrotach. Kolejno dodawać żółtka i śmietanę. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Rodzynki posiekać na drobne kawałki i wraz ze skórką pomarańczową dodać je do masy serowej. Delikatnie wymieszać ręcznie. Masę wyłożyć na spód czekoladowy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec przez 15 minut, a następnie w temperaturze 120 stopni przez godzinę.
BEZA:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Po każdej porcji cukru długo miksować. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Po wyjęciu z piekarnika wierzch sernika posmarować dżemem pomarańczowym. Następnie warstwę dżemu pokryć pianą z białek i posypać orzechami włoskimi.Wstawić do piekarnika (temperatura 120 stopni C) na pół godziny. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec jeszcze przez pół godziny.
Upieczony sernik odstawić do wystudzenia, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz