Składniki:
- 140 g mąki pszennej
- 10 g świeżych drożdży
- 50 ml mleka
- 60 ml wody
- pół łyżeczki soli
- szczypta cukru
- pół łyżeczki oliwy
- białko jaja
- słonecznik
Przygotowanie
Drożdże zalać ciepłym mlekiem i wodą. Dodać szczyptę cukru, łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę wymieszać z solą. Zaczyn dodać do mąki, dodać oliwę i wyrabiać ciasto przez 10 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyciąć 4-5 bułek. Bułki ułożyć na papierze do pieczenia. Posmarować białkiem i posypać słonecznikiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz