Składniki:
SPÓD OREO:
- 250 g ciasteczek Oreo
- 125 g margaryny
MASA SEROWA:
- 1 kg sera twarogowego
- 400 g słodzonego mleka skondensowanego
- ziarenka z laski wanilii
- 3 jajka
- 100 g czekolady gorzkiej
GANACHE:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 ml śmietany 30%
+ ciasteczka Oreo do dekoracji
Przygotowanie:
SPÓD OREO
Tortownicę o średnicy 22-24 cm wysmarować masłem. Margarynę roztopić na wolnym ogniu i wymieszać z drobno pokruszonymi ciasteczkami Oreo. Spód i boki formy wykleić masą i wstawić do lodówki.
MASA SEROWA
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej na niewielkim ogniu. Odstawić do wystygnięcia. W dużym naczyniu wymieszać ser z mlekiem skondensowanym. Dodać ziarenka wanilii i jajka. Wszystko zmiksować. Do 1/3 masy dodać ostudzoną czekoladę i wymieszać. Przelać na spód Oreo. Następnie ciemną część pokryć jasną. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 40 minut (do momentu, aż sernik się zetnie). Ciasto odstawić do wystudzenia i wstawić do lodówki.
GANACHE
Śmietanę podgrzać w rondelku. Dodać czekoladę i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić do ostudzenia. Następnie polać sernik i udekorować ciasteczkami Oreo.
Komentarze
Prześlij komentarz