Składniki:
- 4 parówki
ROZCZYN
- 25 g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki mleka
- łyżeczka cukru
- łyżka mąki pszennej
CIASTO DROŻDŻOWE
- 250 g mąki pszennej
- jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki mleka
- ząbek czosnku
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka oregano
- szczypta chilli
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie
ROZCZYN
Mleko lekko podgrzać. Dodać drożdże, cukier i mąkę. Wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
CIASTO DROŻDŻOWE
Mąkę przesiać przez sito. Jajko dokładnie ubić. Mleko lekko podgrzać. Do mąki dodać jajko wraz z oliwą, wyrośnięty rozczyn i podgrzane mleko. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut i odstawić na kolejne 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić je na 4 części i z każdej uformować wałek. Każdy wałek podzielić na pół. Wokół każdej parówki zapleść warkocz z dwóch wałków (kawałków) ciasta. Gotowe parówki w cieście ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz