Składniki:
ROZCZYN:
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 50 ml mleka
CIASTO:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 2 żółtka
- 80 g masła
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
+ 50 ml mleka
miód
dżem porzeczkowy
Przygotowanie:
W misce pokruszyć świeże drożdże. Dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki pszennej. Na koniec lekko podgrzać mleko i wymieszać z pozostałymi składnikami. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Masło roztopić i przestudzić. Do większej miski przesiać mąkę. Dodać żółtka, cukier, sól, mleko, masło oraz przygotowany rozczyn. Całość zagnieść i wyrabiać przez około 10 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części i uformować z nich bułeczki. Lekko ponacinać nożem. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki posmarować mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 25 minut.
Podawać z miodem i dżemem porzeczkowym.
Komentarze
Prześlij komentarz