Składniki:
CIASTO:
- 200 g mąki pszennej
- 80 g margaryny
- 50 g cukru
- 2 żółtka
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka lodowatej wody
MASA ORZECHOWA:
- pół szklanki orzechów włoskich
- pół szklanki orzechów laskowych
- 50 g margaryny
- 100 g czekolady
- 2 białka
Przygotowanie
CIASTO:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wstawić do zamrażarki na 15 minut. Z ciasta uformować koło z niskim rantem. Odłożyć niewielką ilość na wykrojenie ozdób.
MASA ORZECHOWA:
Orzechy posiekać, zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odlać wodę i całość zmiksować za pomocą blendera. Dodać białka, margarynę i roztopioną czekoladę. Wymieszać.
Na ciasto wyłożyć masę, wierzch udekorować ciastem i orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni C na 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz