Składniki:
CIASTECZKA
- 250 g margaryny
- 100 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
POLEWA
- łyżka kakao
- 90 g cukru pudru
- 25 ml wrzącej wody
- kropla aromatu waniliowego
DODATKI (opcjonalnie)
- kawałki czekolady
- mini pianki
Przygotowanie:
CIASTECZKA
Do miski przesiać mąkę. Dodać kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem do uzyskania puszystej masy (ok. 5 minut). Do utartego masła dodać suche składniki i zmiksować.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie lekko spłaszczać je dłonią. Z podanego przepisu powinno wyjść około 20 ciasteczek. Do ciasteczek przed pieczeniem można dodać kawałki czekolady oraz minipianki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 12 minut.
POLEWA
Wszystkie składniki na polewę umieścić w rondelku i podgrzewać do połączenia składników. Odstawić do wystudzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz