Koszyczki wielkanocne

Składniki:

KRUCHE KORPUSY

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g margaryny
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka

MASA BUDYNIOWA

  • 175 ml mleka
  • 30 g budyniu
  • 50 g margaryny

DEKORACJA

  • opakowanie jajeczek czekoladowych
  • kolorowa posypka cukrowa

Przygotowanie:

KRUCHE KORPUSY

Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Ciasto owinąć folią i wstawić do zamrażarki na 20 minut. Następnie ciasto podzielić na 2 części; 3/4 oraz 1/4. Większą część ciasta rozwałkować i szklanką wyciąć z niej 12 kół. Formę do babeczek wysmarować margaryną. Następnie wylepić ją wyciętymi kołami z ciasta kruchego. Dno każdego korpusa ponakłuwać widelcem. Wstawić do zamrażarki na 10 minut. Mniejszą część ciasta również rozwałkować i pociąć na 24 cienkie paski. Przeplatać ze sobą po 2 paski delikatnie zaginając tworząc uchwyt do koszyczka.

Gotowe uchwyty ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec przez 15 minut.

Foremki z korpusami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec przez 15 minut.

Upieczone korpusy i uchwyty odstawić do wystudzenia.

MASA BUDYNIOWA

W niewielkiej ilości mleka rozpuścić budyń. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń i zagotować do momentu pojawienia się bąbelków. Ugotowany budyń odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodać po łyżce zimny budyń. Krótko miksować. Masę nałożyć do korpusów.

DEKORACJA

Korpusy przed podaniem udekorować kolorową posypką cukrową i czekoladowymi jajeczkami. Uchwyty zanurzyć w korpusach.




Komentarze