Składniki:
- 700 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 80 g masła
- 15 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 3 jajka + 1 żółtko
- 3 łyżki miodu
- szczypta soli
- laska wanilii
+ skórka pomarańczowa (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Laskę wanilii naciąć i wydrążyć z niej ziarenka. Całość dodać do mleka i zagotować w niewielkim garnuszku na małym ogniu. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru. Masło rozpuścić w niewielkim garnuszku na niewielkim ogniu.
Do wysokiego naczynia przesiać 650 g mąki. Dodać szczyptę soli i rozpuszczone drożdże. Wyrabiać ręcznie lub przy użyciu haka. Dodać roztopione masło, 3 jajka i miód. Ponownie zagniatać, dodając pozostałą mąkę do momentu aż ciasto przestanie się kleić.
Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem wysokiej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 2 godziny. Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej części uformować kulę i umieścić w natłuszczonej formie. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem. Do ciasta można dodać też kawałki skórki pomarańczowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez pół godziny.
Porada! - Gdy ciasto stanie się twarde można podpiec je z obu stron na patelni na maśle klarowanym. W taki sposób ciasto stanie się świeże i chrupiące.
Do wysokiego naczynia przesiać 650 g mąki. Dodać szczyptę soli i rozpuszczone drożdże. Wyrabiać ręcznie lub przy użyciu haka. Dodać roztopione masło, 3 jajka i miód. Ponownie zagniatać, dodając pozostałą mąkę do momentu aż ciasto przestanie się kleić.
Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem wysokiej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 2 godziny. Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej części uformować kulę i umieścić w natłuszczonej formie. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem. Do ciasta można dodać też kawałki skórki pomarańczowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez pół godziny.
Porada! - Gdy ciasto stanie się twarde można podpiec je z obu stron na patelni na maśle klarowanym. W taki sposób ciasto stanie się świeże i chrupiące.
Komentarze
Prześlij komentarz