Składniki:
BAGIETKI
- szklanka mleka
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki cukru
- szklanka letniej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 4 szklanki mąki pszennej
MASŁO CZOSNKOWE
- 100 g masła
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka posiekanego koperku
- pieprz
+ pokrojony na kawałki ser mozarella
Przygotowanie:
BAGIETKI
Mleko zagotować na małym ogniu. Dodać masło i cukier. Wymieszać do rozpuszczenia. Dodać wodę i drożdże. Ponownie wymieszać. Na koniec dodać sól i szklankę mąki. Wymieszać. Stopniowo dodawać kolejne partie mąki ciągle mieszając. Miskę nasmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (minimum 1 godzina).
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 6 równych części. Uformować bagietki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponacinać i odstawić do wyrośnięcia jeszcze na 40 minut.
Wyrośnięte bagietki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni. Piekarnik spryskać wodą i piec bagietki przez 10 minut.
Upieczone bagietki naciąć. Nacięcia uzupełnić masłem czosnkowym i kawałkami mozarelli. Piec ponownie przez 10 minut w temperaturze 190 stopni. Ponownie spryskać wodą.
MASŁO CZOSNKOWE
Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz