Składniki:
BABKA
- szklanka mąki pszennej,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- 4 jajka,
- kostka margaryny,
- 3/4 szklanki cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego lub pół łaski wanilii,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- masło do wysmarowania foremki,
- bułka tarta do posypania.
DODATKI
- pół tabliczki czekolady mlecznej
- płatki migdałowe
- skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną przesiać przez sito i wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wymieszać mokre składniki z suchymi stopniowo dodając je do masy. Na koniec dodać cukier waniliowy lub pół laski wanilii. 2/3 masy wylać do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Do 1/3 dodać 2 łyżki kakao i dokładnie wymieszać. Powstałą masę również przelać do foremki i delikatnie zamieszać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na około 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz