Składniki:
STEKI
- 2 kawałki polędwicy wieprzowej (ok. 500 g)
- 2 plastry sera gorgonzola
- łyżka granulowanego czosnku
- pieprz i sól
- 2 łyżki masła klarowanego
ZIEMNIACZKI
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 łyżki przyprawy do ziemniaków
- 2 łyżki pieprzu cytrynowego
- łyżka rozmarynu
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie
STEKI
Kawałki mięsa lekko rozgnieść. Opruszyć czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Smażyć z obu stron na rozgrzanym maśle klarowanym (stopień wysmażenia według uznania). Na usmażone mięso nałożyć plastry sera gorgonzoli.
ZIEMNIACZKI
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Następnie rozłożyć je na blasze, skropić oliwą i przyprawić pieprzem cytrynowym, rozmarynem i przyprawą do ziemniaków. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz