Składniki:
CIASTO:
- 300 g mąki pszennej
- 120 g śmietany 18%
- pół łyżeczki soli
FARSZ:
- 100 g sera ricotta
- 100 g sera mozzarella
- 50 g sera camembert
- 50 g sera cheddar
- 1 jajko
- szczypta soli i pieprzu
+ 1 jajko
Przygotowanie
CIASTO
Mąkę przesiać.Dodać pół łyżeczki soli i śmietanę. Składniki zagnieść na gładkie ciasto. W przypadku trudności można dodać odrobinę wody. Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy opruszonej mąką i wyciąć z niego koła.
FARSZ
Mozzarellę, camembert pokroić na małe kawałki. Ser cheddar potrzeć na tarce. Wszystkie te sery wymieszać z serem ricotta, jajkiem, solą i pieprzem.
Gotowy farsz nakładać łyżeczką na środek każdego koła, składać na pół. Brzegi zlepić widelcem. Gotowe pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzla. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 20-25 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz