Składniki:
CIASTO
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 1/3 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- szczypta soli,
- szklanka mleka,
- pół szklanki oleju,
- 1 jajko,
- 2 banany,
- łyżeczka masła orzechowego.
KAJMAK
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżki wody,
- 100 ml śmietany 30%,
- łyżka masła,
- szczypta soli.
KREM BANANOWY
- 200 ml śmietany 30%,
- 100 g serka mascarpone,
- banan.
+ herbatniki i banan do dekoracji
Przygotowanie
CIASTO
Wszystkie suche składniki wymieszać w misie. Banany zblendować. Dodać do suchej mieszanki wraz z jajkiem, olejem, mlekiem i masłem orzechowym. Dokładnie wymieszać.
Ciasto rozłożyć do papilotek. Piec w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. Upieczone babeczki odstawić do przestudzenia.
KAJMAK
W garnku z grubym dnem wymieszać cukier z wodą i podgrzewać na palniku z największą mocą. Gdy cukier zmieni kolor na złoty, zdjąć z palnika oraz dodać śmietankę, sól i masło. Wymieszać. Podgrzewać jeszcze pół minuty na małym ogniu. Przelać do słoiczka.
KREM BANANOWY
Śmietanę 30% ubić. Dodać mascarpone i zmiksowanego banana. Wymieszać.
W babeczkach wydrążyć środki i wlać płynny kajmak. Przykryć wydrążonymi kawałkami. Na koniec udekorować kremem bananowym, plasterkami banana i kawałkami herbatników.
Komentarze
Prześlij komentarz