Składniki:
CIASTO:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 250 g masła
- 4 jajka
- 150 g cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
MASA SEROWA:
- 250 g białego sera półtłustego
- 2 jajka
- 2 łyżki proszku budyniowego o smaku śmietankowym
- 80 g cukru pudru
- 2 łyżki śmietany 30%
- łyżka soku z cytryny
+ pół szklanki jagód (mogą być mrożone)
Przygotowanie
CIASTO
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, owinąć folią spożywczą i wstawić na 10 minut do zamrażarki.
MASA SEROWA
Wszystkie składniki na masę serową zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
2/3 ciasta wyłożyć na dno i brzegi formy. Następnie wylać masę serową i posypać jagodami. 1/3 ciasta rozwałkować i pociąć na długie paski. Poukładać je na wierzchu tworząc kratkę.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 45-50 minut. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz