Składniki:
CIASTO KRUCHE:
- 400 g mąki krupczatki,
- 100 g mąki owsianej,
- 140 g cukru pudru,
- 3 żółtka,
- 2 łyżki mleka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 250 g masła,
- łyżeczka soku z cytryny.
MASA OWOCOWA:
- 1 jabłko,
- 1 banan,
- 2 gruszki,
- 250 g dżemu morelowego,
- 60 g cukru,
- 200 g dżemu porzeczkowego.
BEZA:
- 3 białka,
- 3 łyżki cukru,
- szczypta soli
Przygotowanie
CIASTO KRUCHE
Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki na 20 minut.
MASA OWOCOWA
Owoce obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z dżemem morelowym i cukrem.
BEZA
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwy:
- 1/4 ciasta kruchego
- dżem porzeczkowy
- beza
- 1/4 ciasta kruchego
- masa owocowa z dżemem morelowym
- 1/2 ciasta kruchego
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez około 50 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz