Składniki:
PĄCZKI
- 3,5 szklanki mąki
- pół szklanki cukru kryształu
- 4 łyżki kakao
- 50 g drożdży
- 100 g masła
- 2 jajka
- szklanka mleka
DEKORACJA
- ciasteczka Oreo
- 140 g serka homogenizowanego
- 50 g masła
- 0,5 l oleju
Przygotowanie
PĄCZKI
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i łyżkę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z cukrem. Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Mąkę wymieszać z kakao. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić z nich ciasto.
Tak przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia na 45 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, następnie wycinać z niego koła np. dużą szklanką oraz małe środki. Pączki przełożyć na kwadraty wycięte z papieru do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.
Wyrośnięte pączki smażyć na oleju ok 2 minuty z każdej strony na małym ogniu. Obracać i wyciągać za pomocą patyczka do szaszłyków. Można nim również sprawdzić czy pączki nie są surowe w środku.
DEKORACJA
Z ciasteczek Oreo wydrążyć nadzienie i podgrzać je z masłem oraz serkiem homogenizowanym na małym ogniu. Wymieszać. Ciasteczka pokruszyć. Przestudzone pączki zamaczać w polewie i posypać pokruszonymi ciasteczkami.
Dobre pączusie smakują najlepiej po zdanych egzaminach :))
OdpowiedzUsuń