Składniki:
- 3 jajka
- 60 g cukru
- 80 g mąki
- łyżka kakao
- 2 opakowania galaretki o smaku bananowym
- cytryna
- cukier puder
- 0,5 l śmietany 30%
- 3 banany
Przygotowanie
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier (60 g), żółtka oraz mąkę wymieszaną z kakao.Wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony biszkopt odstawić do wystudzenia.
Galaretki bananowe rozpuścić w wodzie - jedną w 500 ml, a drugą w 200 ml. Odstawić do wystudzenia.
Z połowy cytryny wycisnąć sok i wymieszać ze 100 ml wody i łyżką cukru pudru. Tak przygotowanym ponczem nasączyć biszkopt.
Śmietanę 30% ubić z łyżką cukru pudru na sztywno. Na koniec dodać przestudzoną galaretkę w 200 ml wody. Masę wyłożyć na biszkopt i odstawić do stężenia.
Banany pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na masie śmietanowej. Na ciasto wylać pozostałą tężejącą galaretkę i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze
Prześlij komentarz