Składniki:
- 150 g mąki orkiszowej
- 200 g mąki pszennej
- banan
- gruszka
- 2 jabłka
- 4 jajka
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki dowolnego dżemu np. porzeczkowego
- 200 g margaryny
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kuleczek czekoladowych
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mąki wymieszać z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Białka z solą ubić na sztywno. Margarynę, cukier puder i żółtka utrzeć. Dodać masło orzechowe, jogurt naturalny, dżem i banana. Całość zblendować. Następnie dodać wymieszane suche składniki i ponownie wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Jabłka i gruszkę pokroić w kostkę i wymieszać z cynamonem. Dodać do ciasta. Ciasto wylać do tortownicy. Wierzch posypać kuleczkami czekoladowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez godzinę. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz