Quiche z camembertem i rozmarynem

Składniki:

CIASTO:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g margaryny
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka jogurtu greckiego

NADZIENIE:

  • 3 białka
  • 150 g jogurtu greckiego
  • ser Mozzarella
  • suszone zioła: oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek
  • łyżka margaryny
  • ser Camembert
  • świeży rozmaryn
  • pomidorki koktajlowe
  • sól

Przygotowanie

CIASTO:

Wszystkie składniki energicznie zagnieść tak, aby powstała zwarta kula. Następnie owinąć ją folią i wstawić do lodówki na godzinę.

NADZIENIE:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać jogurt, starty ser Mozzarella, suszone zioła, margarynę i sól. Całość wymieszać do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do formy na tartę. Następnie wylać na nie gotową masę. Na wierzch poukładać trójkąciki sera Camembert, połówki pomidorków koktajlowych oraz kilka gałązek świeżego rozmarynu.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i piec przez godzinę.

Gotową tartę udekorować pomidorkami koktajlowymi i świeżym rozmarynem.



Komentarze