Pizza

Składniki:

PIZZA

  • 250 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 12 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • 100 ml letniej wody
+  ulubione składniki

SOS POMIDOROWY

  • 100 ml sosu pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • łyżka przyprawy do pizzy
  • łyżka ziół prowansalskich
  • łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem
  • pół łyżeczki cukru

Przygotowanie

    PIZZA

Do miski przesiać mąkę. Dodać sól i oliwę. Do szklanki pokruszyć świeże drożdże. Dodać szczyptę cukru i zalać niewielką ilością wody, tak by pokryła drożdże. Całość wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i wlać do miski. Na koniec dodać 100 ml letniej wody. Zagnieść ciasto do uzyskania zwartej kuli. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Do misy wysmarowanej oliwą przełożyć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Na blat wysypać garść mąki. Miskę odwrócić do góry nogami tak, by ciasto upadło na opruszony mąką blat. Ciasto rozciągnąć na boki, wysmarować sosem pomidorowym. Dodać ulubione dodatki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 250 stopni C. Pizzę piec przez 10 minut.

SOS POMIDOROWY

Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z sosem pomidorowym, przyprawami i cukrem.


Komentarze