Muffiny cytrynowe z borówkami

 Składniki:

MUFFINY:

  • 350 g mąki pszennej
  • 30 g budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 cytryny
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 4 jajka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mleka

KREM CZEKOLADOWY:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki Mascarpone
  • 100 g czekolady

Przygotowanie:

MUFFINY:

Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać żółtka, budyń i ucierać ponownie. Do powstałej masy stopniowo dodawać mąkę, mleko, jogurt, sok z połowy cytryny i ucierać na bieżąco. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać ręcznie. Obtoczone w mące borówki dodać do gotowej masy.

Tak przygotowaną masą wypełnić papierowe papilotki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec przez 35 minut.

KREM CZEKOLADOWY:

Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzątku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Dodawać stopniowo po łyżce czekolady, żelatyny i serka Mascarpone. Gotowy krem schłodzić w lodówce przez 10 minut. Następnie wyłożyć go na przestudzone muffiny. Udekorować borówkami.



Komentarze