Składniki:
MUFFINY:
- 350 g mąki pszennej
- 30 g budyniu waniliowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 cytryny
- 200 g masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g borówek amerykańskich
- 4 jajka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mleka
KREM CZEKOLADOWY:
- 250 ml śmietany 30%
- 3 łyżki żelatyny
- 2 łyżki Mascarpone
- 100 g czekolady
Przygotowanie:
MUFFINY:
Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać żółtka, budyń i ucierać ponownie. Do powstałej masy stopniowo dodawać mąkę, mleko, jogurt, sok z połowy cytryny i ucierać na bieżąco. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać ręcznie. Obtoczone w mące borówki dodać do gotowej masy.
Tak przygotowaną masą wypełnić papierowe papilotki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec przez 35 minut.
KREM CZEKOLADOWY:
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzątku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Dodawać stopniowo po łyżce czekolady, żelatyny i serka Mascarpone. Gotowy krem schłodzić w lodówce przez 10 minut. Następnie wyłożyć go na przestudzone muffiny. Udekorować borówkami.
Komentarze
Prześlij komentarz