Ciasto drożdżowe z białą czekoladą

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • opakowanie drożdży instant
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • pół szklanki mleka
  • 125 g masła/margaryny
  • pół tabliczki białej czekolady
  • borówki amerykańskie
  • maliny

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z drożdżami. Jajka utrzeć z cukrem. Mleko delikatnie podgrzać. Do mąki dodać jajka, ciepłe mleko i roztopione masło. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut. Następnie pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny.

Owoce umyć i osuszyć. Czekoladę pokroić na drobne kawałki. Wyrośnięte ciasto połączyć z dodatkami i pozostawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec przez 45 minut. Ciasto można udekorować cukrem pudrem i świeżymi owocami.




Komentarze