Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- opakowanie drożdży instant
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- pół szklanki mleka
- 125 g masła/margaryny
- pół tabliczki białej czekolady
- borówki amerykańskie
- maliny
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z drożdżami. Jajka utrzeć z cukrem. Mleko delikatnie podgrzać. Do mąki dodać jajka, ciepłe mleko i roztopione masło. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut. Następnie pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny.
Owoce umyć i osuszyć. Czekoladę pokroić na drobne kawałki. Wyrośnięte ciasto połączyć z dodatkami i pozostawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec przez 45 minut. Ciasto można udekorować cukrem pudrem i świeżymi owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz