Tort Rafaello

Składniki:

BISZKOPT

(składniki na 2 porcje)
  • 12 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany 30%
  • 100 g białej czekolady
  • 2 opakowania Śmietanfixa

DEKORACJA

  • 100 g białej czekolady
  • łyżka oleju
  • wiórki kokosowe
  • 100 g płatków migdałowych
  • woda
  • sok z cytryny
  • praliny Rafaello i białe Kinder Bueno

Przygotowanie

Żółtka utrzeć z cukrem kryształem na puszystą masę, dodać cukier puder. Białka ubić i dodać do żółtek. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem tortownicy. Piec przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Czynność powtórzyć z drugim biszkoptem.

W garnku zagotować połowę śmietany kremówki i dodać białą czekoladę. Wymieszać i pozostawić do ostudzenia. W garnku ubić pozostałą śmietanę z serkiem mascarpone. Dodać zimny ganache i miksować do uzyskania zwartej konsystencji. Dodać dwa fixy śmietankowe i wymieszać.

Na paterze ułożyć pierwszy spód i nasączyć go wodą z dodatkiem soku z cytryny. Następnie nałożyć porcję kremu i posypać uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. Czynność powtórzyć z pozostałymi spodami. Ostatni spód odwrócić "do góry nogami", tak aby równy brzeg utworzył górę tortu.

Cały tort pokryć cienką warstwą kremu i wstawić do lodówki w celu schłodzenia. Nałożyć drugą warstwę kremu i wyrównać brzegi. Dolne brzegi tortu posypać kokosem. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać łyżkę oleju. Rozpuszczoną czekoladę przelać do pisaka/ szprycy cukierniczej i udekorować nią brzegi tortu. Wierzch udekorować pralinami, batonikami oraz pozostałą resztą kremu.



Komentarze