Składniki:
BISZKOPT
(składniki na 2 porcje)- 12 jajek
- szklanka cukru
- szklanka cukru pudru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany 30%
- 100 g białej czekolady
- 2 opakowania Śmietanfixa
DEKORACJA
- 100 g białej czekolady
- łyżka oleju
- wiórki kokosowe
- 100 g płatków migdałowych
- woda
- sok z cytryny
- praliny Rafaello i białe Kinder Bueno
Przygotowanie
Żółtka utrzeć z cukrem kryształem na puszystą masę, dodać cukier puder. Białka ubić i dodać do żółtek. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem tortownicy. Piec przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Czynność powtórzyć z drugim biszkoptem.
W garnku zagotować połowę śmietany kremówki i dodać białą czekoladę. Wymieszać i pozostawić do ostudzenia. W garnku ubić pozostałą śmietanę z serkiem mascarpone. Dodać zimny ganache i miksować do uzyskania zwartej konsystencji. Dodać dwa fixy śmietankowe i wymieszać.
Na paterze ułożyć pierwszy spód i nasączyć go wodą z dodatkiem soku z cytryny. Następnie nałożyć porcję kremu i posypać uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. Czynność powtórzyć z pozostałymi spodami. Ostatni spód odwrócić "do góry nogami", tak aby równy brzeg utworzył górę tortu.
Cały tort pokryć cienką warstwą kremu i wstawić do lodówki w celu schłodzenia. Nałożyć drugą warstwę kremu i wyrównać brzegi. Dolne brzegi tortu posypać kokosem. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać łyżkę oleju. Rozpuszczoną czekoladę przelać do pisaka/ szprycy cukierniczej i udekorować nią brzegi tortu. Wierzch udekorować pralinami, batonikami oraz pozostałą resztą kremu.
Komentarze
Prześlij komentarz