Ciasto z malinami


Składniki:

BISZKOPT

  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

KREM

  • 400 g śmietany 36%
  • 3 opakowania homogenizowanego serka waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki wody

WIERZCH

  • 400 g malin (świeże lub mrożone)
  • opakowanie galaretki malinowej

Przygotowanie

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać cukier puder. Białka ubić i dodać do żółtek. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem tortownicy. Piec przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Żelatynę wymieszać z wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać ją w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać serki i lekko wymieszać.

Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na cieście ułożyć maliny. Następnie pokryć je lekko tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.

Komentarze