Składniki:
BISZKOPT
- 6 jajek
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1/2 szklanki cukru pudru
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
KREM
- 400 g śmietany 36%
- 3 opakowania homogenizowanego serka waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 4 łyżki wody
WIERZCH
- 400 g malin (świeże lub mrożone)
- opakowanie galaretki malinowej
Przygotowanie
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać cukier puder. Białka ubić i dodać do żółtek. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem tortownicy. Piec przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Żelatynę wymieszać z wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać ją w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać serki i lekko wymieszać.
Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na cieście ułożyć maliny. Następnie pokryć je lekko tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz