Składniki:
- szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 125 g miękkiego masła
- 4 łyżki masy kajmakowej z puszki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie
W misce utrzeć masło z cukrem, dodać mąkę i zmiksować do powstania ciasta kruchego. W razie problemów można dodać kilka łyżek lodowatej wody. Ciastem wylepić dno keksówki (12cmx30cm) wysmarowanej masłem. Nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 30 minut.
Ostudzone ciasto przykryć warstwą masy kajmakowej, następnie wstawić do zamrażalnika na godzinę. Po upływie tego czasu ciasto wyjąć i pokroić na ok. 2cm batoniki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej. Batoniki zanurzać w czekoladzie, wyjąć i odstawić do zastygnięcia czekolady.
Komentarze
Prześlij komentarz